top of page
Chiropractic-care-area_Oreg_d_Neck-Pain-768x768.jpg

Nacksmärtor och nackspärr

Nära hälften av alla kiropraktorpatienter söker hjälp för nackproblem. Nackens funktioner är komplicerade och spelar en central roll i rörelseapparaten. Finmekaniken består av ett invecklat samspel mellan leder, känslig och djup muskulatur, samt stora delar av nervsystemet. Vi är därför helt beroende av att nackens finmekanik är intakt för att hålla oss i balans, utföra precisa rörelser och orientera oss efter sinnesintryck från syn och hörsel.

Nacksmärtor indelas vanligtvis i akuta och långvariga nacksmärtor.

Akuta nacksmärtor

En akut nackspärr uppstår vanligen väldigt plötsligt och utan någon yttre orsak eller direkt skada. Ofta har spärren bakomliggande orsaker som har utvecklat funktionsrubbningar i nackens muskler och leder under en tid.

Orsakerna kan vara

 • Spänningar på grund av stress, intensiv koncentration under en tid, irritation, buller, dåliga ljusförhållanden.

 • Problem med synen. Anstränger du ögonen, spänner du omedvetet nackmuskulaturen?

 • Obekväma arbetsställningar.

 • Statiskt och ensidigt arbete.

 • Drag, speciellt från den ena sidan (till exempel luftkonditionering i bilen)

 • Dålig säng, madrass, kudde etc.

 • Vanliga symptom vid akut nackspärr

 • Nacken låser sig plötsligt och blir styv och smärtar. Eller så vaknar man med svårigheter att röra huvudet på morgonen.

 • Smärtan sitter ofta i en bestämd punkt i nacken och man vill hålla huvudet absolut stilla.

Nackskador
Nackskador uppstår när nacken utsätts för en yttre kraft eller olycka, som till exempel pisksnärtskada/whiplashskada efter påkörning bakifrån, fall och idrottsskador, slag mot huvudet eller ansiktet etc. Vid misstanke om skelettskador bär nacken röntgas.

 

Långvariga nacksmärtor

Om nacksmärtorna varar i över tre månader, kallas smärtorna för kroniska. Kroniska smärtor efter nackskador är vanligt. Många blir naturligt nog rädda för att röra nacken efter en skada eller går in i en ond cirkel med ett styvt och onaturligt rörelsemönster för att slippa smärta. Därför avråder man idag från användande av nackkrage efter akuta skador.

En skada i nacken kan utveckla sig till flera olika smärtsymptom. Förutom nacksmärtor kan man uppleva smärta mellan skulderbladen, i ryggen, eller utstrålande smärtor i skuldra och arm. Men även yrsel, domningar, huvudvärk och ansiktssmärtor kan förekomma. 

 

Detta leder ofta till att sömnen blir dålig.

Nacksmärtor kan leda till så kallad cervikobrachialgi
När nervrötterna nederst i nacken kommer i kläm som en följd av diskbråck och/eller förkalkningar efter åldersförändringar, kan intensiva smärtor uppstå ut i armen. Jämför med ischiassmärtor.

Detta kan du göra själv

 • Vid akut nackspärr och skador, kan kylbehandling ge lindring och dämpa inflammationen i leder och muskler.

 • Koncentrera dig på att slappna av, så naturligt som möjligt, även om det gör ont.

 • Säg till dig själv att det går över.

 • Ju snabbare du kommer i rörelse, desto snabbare blir du bra. En värktablett eller is/kyla kan hjälpa mot smärta och inflammation.

När bör du uppsöka en kiropraktor

 • Efter nackskada. Sök hjälp tidigt. Det ger bästa förutsättningen för lindring.

 • När du har smärtor eller är osäker på om det är något problem med din nacke. Kiropraktorn kommer att avgöra om du behöver behandling, eller hänvisa till en annan specialist.

Kiropraktisk behandling

De flesta nacksmärtspatienter har hjälp av kiropraktorbehandling. Vid valet av behandlingsstrategi lägger kiropraktorn stor betydelse vid att se patienten i sin helhet och tar hänsyn till livsstilsfaktorer. Kiropraktorn använder en rad olika metoder och tekniker för att återupprätta normal funktion i leder, muskler, bindväv och nervsystem och därmed minska smärtan.

Huvudsakligen används händerna i behandlingen. Rehabiliterande övningar är ofta av stor betydelse liksom en bra livsstil med minskad stress. Kiropraktorn är utbildad i nackens mekanik, och vet vilken behandling som är lämplig. En kiropraktor kan även hänvisa till annan professionell hjälp, om problemet inte anses komma från lederna och muskler. Nyare forskning visar att en tidig, aktiv behandlingsform är effektfull.

bottom of page